Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2018

Jak poprawić cechy tuszy i jakości mięsa?

Tłumaczenie i adaptacja:
Katarzyna Sartowska-Żygowska; Regionalny Specjalista ds. Naukowych Delacon Polska Sp. z o.o.

Na podstawie:
Improving meat quality and carcass characteristics
by Ester Vinyeta and Kostas Syriopoulos; Pig Progress vol 33 No. 7, 2017


Wysoki procent mięsa chudego w tuszy jest ceniony najbardziej, zwłaszcza na rynkach europejskich. Niemniej jednak wzrost produkcji mięsa, mający miejsce w ostatnich dziesięcioleciach, był realizowany głównie dzięki poprawie wykorzystania paszy i mięsności tuszy. Czy można przy tym poprawić jakość mięsa?

Poprawa zdrowotności stada - elementem decydującym o konkurencyjności produkcji świń

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Długotrwale utrzymujące się niskie ceny żywca wieprzowego w Polsce i wahania w tym zakresie, jak również brak ustabilizowania rynku wieprzowego spowodowały, że opłacalność produkcji trzody chlewnej w Polsce znacznie spadła. Równocześnie ze spadkiem opłacalności drastycznie zmniejszył się stan pogłowia świń w Polsce i w ten oto sposób z eksportera wieprzowiny staliśmy się jej importerem. Nie jest to oczywiście sytuacja korzystna i wszelkie dążenia nakierowane są obecnie na zwiększenie stanu pogłowia, ale również na poprawę efektywności hodowli i jej konkurencyjności na rynku europejskim.

Genetyka - ważny czynnik wpływający na opłacalność produkcji wieprzowiny

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie


Celem programu hodowlanego dotyczącego trzody chlewnej, realizowanego w naszym kraju jest dążenie do wyprodukowania dużej masy mięsa, przy jak najniższych nakładach. W jaki sposób to osiągnąć? Nie ma innego wyjścia niż poprzez wprowadzanie do stada podstawowego coraz lepszych zwierząt, stwarzanie im coraz lepszych warunków żywienia i utrzymania. Są to elementy równoważne, gdyż nawet najlepsze pod względem genetycznym świnie utrzymywane w słabych warunkach i żywione nieodpowiednio do swoich potrzeb nie dadzą spodziewanych efektów.

Możliwości poprawy płodności i plenności świń

Kamil Siatka; Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o. w Łowiczu



Prawidłowy przebieg rozrodu stanowi ważny element każdej produkcji zwierzęcej. Dotyczy to również chowu i hodowli trzody chlewnej. Podkreślić należy jednak, że dotychczasowe prace hodowlane skupiały się w znacznej mierze na poprawie cech użytkowości tucznej i rzeźnej świń. Dzięki prowadzonym programom doskonalenia trzody chlewnej uzyskano pułap niemalże maksymalnych możliwości zwierząt w odniesieniu do uzyskiwanych przyrostów dobowych, wykorzystania paszy czy mięsności. Z drugiej strony aktualnie prowadzone prace badawcze wskazują na spore możliwości ulepszania tego gatunku w obrębie cech użytkowości rozpłodowej. Poprawa tych cech wydaje się szczególnie istotna ze względu na to, że może ona przynieść hodowcom i nabywcom materiału hodowlanego lepszy efekt ekonomiczny niż ten uzyskiwany poprzez poprawę mięsności tusz.

Wieprzowina z wartością dodatnią

Katarzyna Pietrzkiewicz


Wartość dodana oznacza dodanie do określonego produktu cech, które podnoszą jego atrakcyjność dla konsumenta oraz zwiększają jego konkurencyjność wobec innych podobnych produktów.

Pasze mające wpływ na smak wieprzowiny

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


W Polsce z uwagi na przyzwyczajenia, upodobania kulinarne oraz opłacalność produkcji świń w porównaniu z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, wieprzowina stanowi podstawowy rodzaj produkowanego i spożywanego mięsa. Wieprzowina święci sukcesy nie tylko w Polsce, jest ona najczęściej wybieranym mięsem w wielu zakątkach świata.

Badanie zawartości mikotoksyn w pszenicy zebranej w Polsce w 2017 r.

Radka Borutova; Business development manager w firmie Nutriad


Mykotoksyny to metabolity wtórne wytwarzane przez grzyby strzępkowe, które wywołują odpowiedź toksyczną (mykotoksykozę) po połknięciu przez zwierzęta hodowlane i domowe. Do najpowszechniejszych rodzajów pleśni wytwarzających takie toksyny należą Fusarium, Aspergillus i Penicillium. Do zakażenia żywności spożywanej przez ludzi i pasz dla zwierząt dochodzi poprzez wzrost grzybów przed i w czasie zbiorów, a także podczas nieprawidłowego przechowywania (Bhatnagar i in. 2004).

Mleko uzupełniające dla prosiąt dlaczego warto stosować i jak wybrać najlepszy produkt?

dr Robert Burek


Produkcja mleka u loch jest głównym czynnikiem ograniczającym przyrosty prosiąt do odsadzenia. Masy ciała prosiąt przy odsadzeniu są bardzo zróżnicowane zarówno w obrębie jednego miotu, jak również pomiędzy miotami. Ta zmienność jest w największym stopniu zdeterminowana ilością wyprodukowanego mleka.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.