Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2018

Łubiny w żywieniu tuczników

Zuzanna Wiśniewska, Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Od kilku lat trwają w kraju badania dotyczące całkowitego lub częściowego zastąpienia rodzimymi komponentami importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS), będącej zazwyczaj głównym komponentem białkowym stosowanym w mieszankach dla zwierząt monogastrycznych. 

Bilansowanie poziomu białka w paszy dla świń

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn 



Nieprawidłowy poziom białka w paszy, a więc niedostosowany do zapotrzebowania pokarmowego konkretnej grupy technologicznej trzody chlewnej, jest jednym z najczęstszych błędów w żywieniu świń. Bardzo często łączy się to również z nieprawidłowym poziomem aminokwasów egzogennych, ze szczególnym uwzględnieniem lizyny, jako aminokwasu najważniejszego. Aminokwasy egzogenne to aminokwasy, które nie mogą być wyprodukowane w organizmie zwierzęcia. Obok lizyny, do tej grupy najważniejszych aminokwasów w aspekcie wyników produkcyjnych świń zalicza się także: metioninę, cystynę, tryptofan i treoninę. Wobec tego należy dbać nie tylko o ilość białka w paszy, ale też o jego jakość, czyli prawidłowy poziom aminokwasów egzogennych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.