Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2019

Nowa strategia dostarczania prosiętom cynku

Robert Burek; DPI global partners, Sigrid Seelhorst; Miavit GmbH

 

Jak często widzimy odsadzone prosięta z biegunką? Nie ma wątpliwości, że takie zwierzęta potrzebują pomocy. Zawsze w takich momentach zadajemy sobie pytanie co zrobić, aby takie sytuacje ograniczyć. W czasie obecnych dyskusji na temat wieloopornych bakterii, postępowanie zapobiegawcze nie powinno opierać się jedynie na antybiotykach, natomiast stosowanie dużych ilości tlenku cynku w paszy nie jest możliwe ze względu na szkodliwe dla środowiska skutki. W tej sytuacji należy zadać sobie pytanie – Jakie są inne możliwości?

Mikroflora jelitowa prosiąt w okresie odsadzenia - antybiotyki a zdrowie prosiąt

Alicja Kowalczyk; Centrum Inseminacji Inseminatio Animalium

 

W nowoczesnych warunkach hodowli trzody chlewnej, odstawienie jest krytycznym okresem w życiu świni spowodowanym nagłymi zmianami dietetycznymi, społecznymi i środowiskowymi. Wiele stresorów napotkanych podczas odsadzania prosiąt wywołuje przejściowy spadek masy ciała, stan zapalny jelit i powoduje zmiany w ich mikroflorze. Okoliczności odsadzenia na ogół powodują infekcje żołądkowo-jelitowe, objawiające się biegunką, która jest odpowiedzialna za około 17% upadków u prosiąt urodzonych w Europie i ponad 40% na całym świecie.

Naturalne substancje antybakteryjne

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Nakłady ponoszone na profilaktykę i leczenie zwierząt w produkcji trzody chlewnej mogą stanowić znaczącą pozycję w ogólnym bilansie wydatków. Zwłaszcza w dobie rosnącej koncentracji produkcji, która sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób, a także biorąc pod uwagę, że obecnie wykorzystywane w produkcji rasy i linie świń są zwierzętami o obniżonej odporności i zwiększonej wrażliwości na czynniki chorobotwórcze, należy zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę. Stanowi ona oczywiście stały koszt w produkcji, ale w tym wypadku należy przypomnieć złotą zasadę, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”.

Co dalej z ASF?

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ang. African swine fever – ASF) po raz pierwszy opisano w 1921 roku, stwierdzono go u świni domowej w Kenii. Około 1960 roku ASF dotarł do Europy, przypadki zachorowań stwierdzono w Hiszpanii i Portugalii. Później zajął się kolonizowaniem kolejnych krajów europejskich, Ameryki Środkowej, Południowej. W latach 90. ub. wieku, za wyjątkiem Afryki i Sardynii, zdołano skutecznie zwalczyć wirusa ASF. Walkę z nim trzeba było wznowić w 2007 roku, kiedy dał o sobie znać na Kaukazie, skąd „wyruszył” na podbój Europy. W Polsce pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń wykryto 14 lutego 2014 roku. Mimo że od tamtego momentu minęło 5 lat, w dalszym ciągu nie wiemy jak go pokonać.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.