Strefa Trzoda

Bakterie kwasu mlekowego jako probiotyki

Agnieszka Markowska

 

Probiotyki są to żywe komórki specyficznych szczepów drobnoustrojów, najczęściej bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, podawane człowiekowi lub zwierzętom, które wywierają korzystny wpływ i zapewniają właściwą równowagę mikroflory zasiedlającej organizm. Pojęcie probiotyk jest zastrzeżone do preparatów lub produktów, które zawierają żywe komórki drobnoustrojów i poprawiają stan zdrowia. Używanie tego pojęcia w stosunku do drobnoustrojów, których korzystnego efektu dla zdrowia nie udowodniono w badaniach klinicznych, jest nieprawidłowe.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.