Strefa Trzoda

Biodostępność fosforu rola fitazy

Wioletta Biel; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

Ilość wielu niezbędnych minerałów w paszach dla zwierząt jest zbyt mała lub też występują czynniki ograniczające ich dostępność. Bardzo ważnym czynnikiem jest nie tylko uzupełnienie poszczególnych makro- i mikroelementów w dawkach pokarmowych, lecz również ich przyswajalność. Efektywniejsze wykorzystanie składników mineralnych ze skarmianych pasz przez zwierzęta ma także duże znaczenie ekologiczne, gdyż ogranicza emisję zbędnych składników do środowiska. Ma to miejsce w przypadku fosforu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.