Strefa Trzoda

Jak zapobiegać procesowi narastania lekooporności bakterii?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Antybiotykooporność to niewrażliwość bakterii na określone leki przeciwbakteryjne. Antybiotykooporność nie jest pojęciem nowym, które wyłoniło się w ostatnim czasie. Wiedzieliśmy wszakże od dawna o tzw. oporności naturalnej, a więc takiej gdy chociażby określona budowa komórki bakteryjnej wykluczała skuteczność działania wybranej grupy leków przeciwbakteryjnych. Jeżeli zaś mówimy o antybiotykoodporności nabytej, to zaczęła się ona pojawiać w momencie wprowadzenia antybiotyków do masowego lecznictwa ludzi i zwierząt.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.