Strefa Trzoda

Stres u loch i metody zapobiegania jego występowaniu

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Stres odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu każdego organizmu żywego. Działający krótko i nie przekraczający jego zdolności adaptacyjnych, mobilizuje organizm do lepszego funkcjonowania. Jednakże, stres długotrwały, trwający okresowo ale o wysokim natężeniu lub też krótkotrwały ale pochodzący z kilku różnych źródeł – bardzo często przekracza siły organizmu i powoduje zakłócenia w jego funkcjonowaniu. W przypadku produkcji trzody chlewnej, oznacza to wzrost śmiertelności w odchowie prosiąt i warchlaków, spadek przyrostów i pogorszenie wykorzystania paszy u tuczników, zaburzenia w rozrodzie u zwierząt stada podstawowego. Wynikiem działania stresu na organizm jest także spadek odporności u zwierząt i wzrost zachorowalności w stadzie. Oznacza to także wzrost podatności na czynniki warunkowo chorobotwórcze. Wszystkie wymienione tu skutki stresu są jednocześnie jego wskaźnikami w produkcji.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.