Strefa Trzoda

Wpływ COVID-19 na rynek wieprzowiny w Polsce

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Sytuacja na krajowym rynku wieprzowiny spowodowana spowolnieniem gospodarski w związku z pandemią koronawirusa (Covid-⁠19) przez ostatnie trzy miesiące była dość dynamiczna. Wpływ na ten stan rzeczy miały zarówno działania producentów, przetwórców, przedsiębiorców oraz konsumentów. Na pewno warto zaznaczyć, że ogłoszenie stanu epidemicznego w Polsce wielopoziomowo przetestowało reakcję gospodarski w sytuacjach kryzysowych. Oczywiście teraz jest zbyt wcześnie, aby ocenić wpływ koronawirusa na poszczególne rynki, gdyż pomimo odmrażania gospodarki ryzyko powrotu wybranych obostrzeń jest dość wysokie. Niemniej jednak warto dowiedzieć się jak sytuacja z pojawieniem się Covid-⁠19 wpłynęła na branżę mięsną ze szczególnym uwzględnieniem rynku wieprzowiny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.