Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2020

Redukcja emisji amoniaku jest możliwa. Przykłady z gospodarstw duńskich

Marek Wróbel; Area Manager, A-one Denmark

 

Grunty rolne stanowią w Danii dwie trzecie powierzchni. Znajduje się tutaj 40 000 gospodarstw rolnych, a dwa na trzy zlokalizowane są w Jutlandii. Ponad połowa z nich uprawia zboża i inne rośliny, a jedna czwarta specjalizuje się w hodowli bydła, świń i innych zwierząt gospodarskich.

Energooszczędność w chlewni dzięki płytom RECTICEL

Recticel Izolacje

 

Drożejące nośniki energii oraz zwiększające się wymogi w hodowli trzody chlewnej stają się coraz ważniejszym kryterium już na etapie planowania budowy, bądź modernizacji istniejących obiektów hodowlanych.

Produkcja świń w UE

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej – WMODR Olsztyn

 

Pomimo wielu, różnych czynników wpływających na skalę i opłacalność produkcji trzody chlewnej zawsze należy zwracać uwagę na uwarunkowania społeczne, ekonomiczne oraz trendy gospodarcze. Nie będzie odkryciem, że w przypadku Polski produkcja świń związana jest z tym, co dzieje się na rynku wspólnotowym, dlatego warto zapoznać się z aktualną sytuacją na rynku trzody w Unii Europejskiej. 

Wpływ COVID-19 na rynek wieprzowiny w Polsce

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Sytuacja na krajowym rynku wieprzowiny spowodowana spowolnieniem gospodarski w związku z pandemią koronawirusa (Covid-⁠19) przez ostatnie trzy miesiące była dość dynamiczna. Wpływ na ten stan rzeczy miały zarówno działania producentów, przetwórców, przedsiębiorców oraz konsumentów. Na pewno warto zaznaczyć, że ogłoszenie stanu epidemicznego w Polsce wielopoziomowo przetestowało reakcję gospodarski w sytuacjach kryzysowych. Oczywiście teraz jest zbyt wcześnie, aby ocenić wpływ koronawirusa na poszczególne rynki, gdyż pomimo odmrażania gospodarki ryzyko powrotu wybranych obostrzeń jest dość wysokie. Niemniej jednak warto dowiedzieć się jak sytuacja z pojawieniem się Covid-⁠19 wpłynęła na branżę mięsną ze szczególnym uwzględnieniem rynku wieprzowiny.

Możliwości zastosowania produktów rzepakowych w mieszankach pełnoporcjowych dla różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Żywienie trzody chlewnej powinno być zbilansowane i pokrywać zapotrzebowanie pokarmowe intensywnie tych zwierząt. Aby temu sprostać, należy dobierać takie surowce paszowe, które są zarówno bogatym źródłem substancji pokarmowych, jak i gwarantują wysoką zdrowotność żywionych nimi zwierząt. 

Gorący temat: Jak nie tracić w czasie upałów?

Vetlines

 

Stres cieplny wpływa negatywnie na opłacalność produkcji zwierzęcej. Skutkuje podwyższoną ilością upadków, co wpływa na wzrost kosztów produkcji. Powoduje obniżenie przyrostów, pogorszenie jakości tuszy, gorsze wskaźniki wykorzystania paszy, wysokie ryzyko nagłych zawałów, a u loch może wpłynąć negatywnie na zapładnialność i przeżywalność zarodków oraz masę i zdrowotność urodzonych prosiąt. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.