Strefa Trzoda

Krajowe nasiona soi jej przetwarzanie i wykorzystanie w żywieniu prosiąt, warchlaków i tuczników

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, †Andrzej Rutkowski; Katedra Żywienia Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

W okresie od 2010 do 2018 roku – powierzchnia uprawy soi zwyczajnej w kraju (Glycine Max.) zwiększyła się ponad trzydziestokrotnie (w 2018 r. do 5 447 ha), a plony z hektara zwiększyły się o 37%. Już w 2019 roku powierzchnia zasiewu była równa 19 500 ha. Notowany wzrost zainteresowania uprawą soi spowodowany jest faktem, że szeroko pojęta praktyka z roku na rok coraz częściej sięga po wiedzę dotyczącą jej cennego wpływu nie tylko na żyzność i strukturę gleby, pozostawianie cennych resztek pożniwnych, ale przede wszystkim możliwość uzyskania zadawalającego plonu nasion jak i możliwości skarmiania zwierząt uszlachetnionymi nasionami soi w gospodarstwie własnym.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.