Strefa Trzoda

Bilansowanie pasz o niskiej zawartości białka: Histydyna, kolejny aminokwas ograniczający w żywieniu trzody chlewnej

Dr Diana Siebert; Technical marketing team, CJ Europe GmbH

 

Rosnące obawy na temat wpływu produkcji rolniczej na środowisko są kluczowym argumentem przemawiającym za wprowadzeniem do żywienia mieszanek o niskiej zawartości białka ogólnego w żywieniu trzody chlewnej. Obniżenie spożycia azotu ma kluczowy wpływ na ilość wydalanego azotu oraz obciążenie środowiska. Średnio, obniżenie zawartości białka ogólnego w paszy o 1% powoduje obniżenie ilości wydalonego azotu o 2,8% (Wang i in. 2018). Dodatkowo, wysokie pobranie białka powoduje fermentację białka w jelicie tylnym, zwłaszcza u prosiąt odsadzonych powiązane jest to z zaburzeniami żołądkowo jelitowymi takimi jak biegunka po odsadzeniowa (Nyachoti et al 2006, Wellock et al 2008).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.