Strefa Trzoda

Nasiona soi w żywieniu świń

Wioletta Biel; Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych Pracownia Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

Soja (Glycine max (L.) Merrill) należy do ważnych gospodarczo roślin uprawnych na świecie, której powierzchnia uprawy systematycznie rośnie. Pochodzi z rejonów Azji Wschodniej, gdzie uprawiana jest od czasów starożytnych. Aktualnie uprawiana jest niemal na wszystkich kontynentach. Na świecie największymi producentami są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna, Chiny i Indie. Produkcja soi na świecie w sezonie 2018/19 wyniosła 573,4 mln ton (to jest o około 6% więcej niż w sezonie ubiegłym). Więcej soi zebrano również w krajach Unii Europejskiej (+3%) – 2,7 mln ton.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.