Strefa Trzoda

Równowaga mikroflory jelitowej świń i jej wpływ na zdrowie i produkcyjność zwierząt

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Przewód pokarmowy ssaków zasiedlony jest przez niezliczone ilości mikroorganizmów. Mikroorganizmy wraz z ich genami nazywamy mikrobiomem. Łatwiej zobrazować wielość mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym, gdy powie się, że informacja genetyczna kodowana genami tychże mikroorganizmów 140-krotnie przekracza informacje zawarte w ludzkim genomie. Dzisiaj wiemy, że drobnoustroje obecne w jelitach pełnią szereg funkcji, w tym wspomagają funkcje układu odpornościowego, a także wpływają na metabolizm organizmu, zapewniając tym samym stan homeostazy (równowagi) fizjologicznej organizmu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.