Strefa Trzoda

Aktualna sytuacja w chowie i hodowli świń

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Próbując nakreślić sytuację w rolnictwie w sektorze produkcji wieprzowiny, należy stwierdzić, że pomimo pewnej poprawy cenowej, nadal mamy do czynienia z brakiem stabilności, co budzi pewne niepokoje. Produkcja świń, która jako jedna z istotnych branż w naszym kraju, nie dość, że trwa w pewnym zawieszeniu w związku z sytuacją epidemiologiczną związaną z ASF, znacząco odczuła wpływ pandemii. W sposób szczególny zaobserwować to można w aspekcie opłacalności produkcji. Największe rozczarowania wynikające z wahań cen mamy już za sobą, jednak spadki cen żywca wynoszące w skali roku ponad 2 zł/kg spowodowały ograniczenie produkcji wieprzowiny. Oczywiście, ceny skupu żywca, to nie jedyne czynniki wpływające na ograniczenie skali produkcji. Rynek wieprzowiny w Polsce jest silnie uzależniony od cen i sytuacji jaka panuje na rynkach europejskich i światowych. Według danych za rok 2019, pomimo znacznego udziału Polski w produkcji wieprzowiny na rynku wspólnotowym, byliśmy piątym krajem pod względem importu prosiąt i warchlaków przeznaczonych do tuczu. Co więcej zakłady mięsne importują od największych producentów w Europie także półtusze wieprzowe, powodując okresowe wstrzymania skupu świń na rynku wewnętrznym, a to z kolei wydłuża okresy produkcyjne do granic opłacalności. Skupiając się na aktualnej sytuacji na rynku wieprzowiny, warto prześledzić ceny poszczególnych składowych, które w sposób bezpośredni wpływają na opłacalność produkcji. Jedną z najistotniejszych składowych opłacalności produkcji jest cena skupu żywca, która wciąż jest jedną z najpopularniejszych form sprzedaży tuczników.

 

 

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy