Strefa Trzoda

Zalecenia i ograniczenia stosowania pasz rzepakowych dla warchlaków i tuczników

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Michalak; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

W światowej produkcji nasion rzepak stanowi ok. 14% udział. Znaczna część rzepaku (ok. 90%) jest produkowana w krajach UE, Kanadzie, Chinach i Indiach. Światowe zbiory nasion rzepaku szacuje się około 70 mln ton, dzięki czemu rzepak jest na drugim miejscu w światowej produkcji roślin oleistych, zaraz po soi. Największym producentem rzepaku na świecie, ponad (ok. 16 mln ton) są kraje Unii Europejskiej, zaraz po nich na drugim miejscu jest Kanada (Eurostat 2020). Dynamiczny rozwój w kraju produkcji biokomponentów paliw silnikowych z nasion rzepaku, przyczynił się do pojawienia na rynku paszowym większej ilości uszlachetnionych wartościowych pasz białkowych uzyskanych w wyniku przetwarzania przede wszystkim komponentów oleistych. Ostatnie lata pokazały, że przetworzone nasiona rzepaku mają duży wpływ na krajowy rynek paszowy. Powierzchnia uprawy rzepaku oscyluje na poziomie pomiędzy 800 a 950 tys. ha. Proces tłoczenia 1 tony ziarna pozwala na uzyskanie ok. 680 kg makuchu, natomiast ekstrakcja ok. 600 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (PŚR). Różnica wynika z ilości tłuszczu, jaka pozostaje w produkcie ubocznym w makuchu jest ponad 12%, zaś w śrucie ok. 2-3%. Wg danych Eurostatu w 2020 r. w kraju wyprodukowano 2,69 mln ton, nasion rzepaku, z czego powstało ok. 1,50 mln pasz rzepakowych. Produkty te stanowią ok. 20,5% krajowego zapotrzebowania na białko paszowe (PSPO 2020). 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy