Strefa Trzoda

Wrzody żołądka – choroba często dotykająca wielkotowarowe fermy trzody chlewnej

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

Wrzody żołądka stanowią obecnie poważne wyzwanie dla hodowców trzody chlewnej. Szacuje się, że nawet ponad 90% tuczników może być w pewnym okresie tuczu dotkniętych problemem owrzodzeń błony śluzowej żołądka. Różny jest oczywiście stopień nasilenia zmian chorobowych – u 6% osobników zmiany chorobowe uznaje się za silnie wyrażone, a u około 2,5% owrzodzenia kończą się upadkiem spowodowanym wykrwawieniem się zwierzęcia. Owrzodzenia żołądka mogą więc być dużym problemem i generować duże straty w hodowli. Poznając przyczyny leżące u podstaw rozwoju owrzodzeń żołądka można jednak podejmować próby ograniczenia występowania przypadków tej choroby w swoim stadzie. Kilka faktów z anatomiiŚwinie należą do zwierząt monogastrycznych, co oznacza że ich żołądek jest jednokomorowy. W budowie żołądka jednokomorowego można wyróżnić: część wpustową (przełykową), trzon, dno i część odźwiernikową żołądka przechodzącą w dwunastnicę. W żołądku zachodzą procesy trawienia składników pokarmowych, głównie poprzez produkowane tam substancje i enzymy: kwas solny (produkowany przez komórki okładzinowe) oraz pepsynogen (produkowany przez komórki główne).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 1-2/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy