Strefa Trzoda

Dlaczego czynniki antyżywieniowe mają znaczenie dla zdrowia prosiąt?

Diego Navarro; PhD, specjalista żywienia prosiąt, Hamlet Protein

 

Istnieje wiele czynników wpływających na zdrowie trzody, do których należą praktyki związane z zarządzaniem, środowisko, jakość paszy i obciążenie patogenami. Młode prosięta są wrażliwe na wiele bodźców zewnętrznych ze względu na ich niedojrzałe funkcje biologiczne, a obecnie przyjęty wiek odsadzenia pogłębia problemy związane z tym okresem przejściowym. W związku z powyższym choroby układu jelitowego w okresie odchowu są powszechne i często objawiają się niskim pobraniem paszy, obniżonym wzrostem i biegunką. Jelita stanowią największy układ odpornościowy, dlatego wszelkie uszkodzenia jelit zmniejszają odporność na zakażenia. Radzenie sobie ze stresem żywieniowym wymaga kompleksowego zrozumienia składników i komponentów paszy przyczyniających się do stanów zapalnych w jelitach. Większość stresorów w paszy pochodzi z ziaren i nasion roślin oleistych w postaci niestrawnych składników odżywczych, fitynianów, mykotoksyn i białek antygenowych.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy