Strefa Trzoda

Dlaczego czynniki antyżywieniowe mają znaczenie dla zdrowia prosiąt?

Diego Navarro; PhD, specjalista żywienia prosiąt, Hamlet Protein

 

Istnieje wiele czynników wpływających na zdrowie trzody, do których należą praktyki związane z zarządzaniem, środowisko, jakość paszy i obciążenie patogenami. Młode prosięta są wrażliwe na wiele bodźców zewnętrznych ze względu na ich niedojrzałe funkcje biologiczne, a obecnie przyjęty wiek odsadzenia pogłębia problemy związane z tym okresem przejściowym. W związku z powyższym choroby układu jelitowego w okresie odchowu są powszechne i często objawiają się niskim pobraniem paszy, obniżonym wzrostem i biegunką. Jelita stanowią największy układ odpornościowy, dlatego wszelkie uszkodzenia jelit zmniejszają odporność na zakażenia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.