Strefa Trzoda

Efektywność stosowania mieszanek rzepakowo-sojowych w testach wdrożeniowych u rolników indywidualnych

Anita Zaworska-Zakrzewska, P. Forszpaniak, M. Krzysztofiak, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski†; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Obserwowane w ostatnim czasie niekorzystne zjawiska takie jak: import do kraju zwierząt na ubój oraz mięsa z zagranicy, spore wahania cen w ciągu roku (tzw. świńskie górki i dołki), a w ostatnich miesiącach IX.2020/II.2021 stałe spadki cen, przy tym wiele ognisk ASF u dzików i świń na terenie niemal całego kraju oraz problemy logistyczne (trudności w zagospodarowaniu wieprzowiny w krajach całej Europy) związane z pandemią wywołaną w roku 2020 przez COVID-19 sprawiły, że mniejsze gospodarstwa rezygnują z utrzymywania trzody chlewnej, a większe gospodarstwa rodzinne czy fermy przemysłowe zmuszone są do szukania oszczędności. Bez wątpienia w obecnie prowadzonej produkcji istotne jest ograniczanie kosztów żywienia, które stanowią ok. 70% całkowitych kosztów produkcji trzody chlewnej. Sytuacji nie sprzyja również cena podstawowego komponentu wysokobiałkowego sprowadzanego do kraju i najczęściej wykorzystywanego w mieszankach, a mianowicie poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS). A to właśnie najdroższym składnikiem w paszach są komponenty białkowe. Importując PŚS głównie z Ameryki Południowej, Polska godzi się na opłacanie wysokich kosztów transportu oraz musi akceptować ceny (często bardzo niestabilne i zmienne) dyktowane przez rynki zagraniczne. Podstawą do uzyskania dochodowości, oszczędności komponentów i zwiększenia ochrony środowiska jest odpowiednio zbilansowana dawka pokarmowa ułożona odpowiednio dla zwierząt, zgodnie z ich stanem fizjologicznym. Pasze produkowane we własnym zakresie przez gospodarstwa rolne są w coraz większym stopniu zastępowane przez przemysłowe mieszanki pełnoporcjowe.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy