Strefa Trzoda

Efektywność stosowania mieszanek rzepakowo-sojowych w testach wdrożeniowych u rolników indywidualnych

Anita Zaworska-Zakrzewska, P. Forszpaniak, M. Krzysztofiak, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski†; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Obserwowane w ostatnim czasie niekorzystne zjawiska takie jak: import do kraju zwierząt na ubój oraz mięsa z zagranicy, spore wahania cen w ciągu roku (tzw. świńskie górki i dołki), a w ostatnich miesiącach IX.2020/II.2021 stałe spadki cen, przy tym wiele ognisk ASF u dzików i świń na terenie niemal całego kraju oraz problemy logistyczne (trudności w zagospodarowaniu wieprzowiny w krajach całej Europy) związane z pandemią wywołaną w roku 2020 przez COVID-19 sprawiły, że mniejsze gospodarstwa rezygnują z utrzymywania trzody chlewnej, a większe gospodarstwa rodzinne czy fermy przemysłowe zmuszone są do szukania oszczędności.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.