Strefa Trzoda

Surowce ekstrudowane w żywieniu trzody chlewnej

Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska

 

Efektywność produkcji zwierzęcej, czyli osiąganie przez zwierzęta pożądanych cech, jak dobre przyrosty masy ciała oraz zdrowotność zależy w dużym stopniu od prawidłowego żywienia. Tylko, takie żywienie zwierząt, które odpowiada zapotrzebowaniu organizmu będzie skutkowało największą produktywnością przy optymalnym zużyciu paszy. Koszt zakupu paszy jest jednym z największych w ogólnej strukturze kosztów produkcji trzody chlewnej. Dobrej jakości paszę powinna, także cechować odpowiednia struktura fizyczna oraz dobra strawność, w tym brak substancji antyodżywczych wpływających na hamowanie wydzielania soków trawiennych oraz działanie enzymów w nich zawartych. Większość jednak surowców pochodzenia roślinnego, zawiera substancje takie jak inhibitory trypsyny, ureazę itp., które uniemożliwiają działanie enzymów trawiących np. białko co obniża wykorzystanie tego cennego składnika pokarmowego. Stąd w celu unieszkodliwienia tych związków i ich negatywnego wpływu stosuje się zabiegi uszlachetniające. Obecnie cieszącym się coraz większą popularnością zabiegiem uszlachetniającym jest ekstruzja. Surowce poddawane temu zabiegowi, cechuje wyższa strawność białka oraz skrobi będącej źródłem energii w paszy poprzez jej żelatynizację. Dzięki działaniu wysokiej temperatury, surowce ekstrudowane cechuje także sterylność mikrobiologiczna.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy