Strefa Trzoda

Wykorzystanie maślanu wapnia w żywieniu trzody chlewnej

Damian Konkol*, Mariusz Korczyński, Marcin Gumowski; Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Chełmońskiego 38C, 51-630 Wrocław

*damian.konkol@upwr.edu.pl

 

Wprowadzenie w Unii Europejskiej zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu zmusiło hodowców oraz naukowców do poszukiwania substancji alternatywnych, wśród których wymienić można między innymi probiotyki, prebiotyki, fitoncydy oraz kwasy organiczne (Korczyński i Opaliński 2012, Khan i Iqbal 2016).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.