Strefa Trzoda

Redukcja antybiotyków u świń

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Zakaz stosowania antybiotykowych oraz stymulatorów wzrostu w paszach został nałożony na hodowców we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W Polsce zakaz ten obowiązuje od stycznia 2006 r. Wielu badaczy restrykcje tę uznaje za w pełni uzasadnioną. Natomiast brak stosowania tych substancji stwarza konieczność zastąpienia ich innymi składnikami. W aspekcie ochrony zdrowia publicznego dodatek antybiotyków do pasz może mieć wielokierunkowe działanie, związane z pojawieniem się szczepów bakterii na antybiotyki odpornych. Bakterie pochodzące od zwierząt odporne na antybiotyki mogą przekazać geny kodujące antybiotykooporność florze bakteryjnej człowieka. Ponadto mogą one również wywołać zachorowania, w szczególności biegunki. Bakterie oporne na antybiotyki powstają w wyniku mutacji i nabycia antybiotykoodporności. Drugą możliwością jest transfer określonych genów pochodzących od organizmów lekoopornych. Podawanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu skutkuje, po określonym czasie, dominacją szczepów opornych.  Migracja szczepów antybiotykoopornych do organizmu człowieka może znacznie utrudnić leczenie zakażeń bakteryjnych.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy