Strefa Trzoda

Produkcja zdrowych i silnych prosiąt

Beata Sinkiewicz, Dariusz Witczak 

 

Zaczynając produkcję prosiąt musimy zastanowić się, w którym kierunku nasza produkcja ma zmierzać. Hodowla zarodowa może zajmować się doskonaleniem czystych ras (linie mateczne) oraz produkcją mieszańców (np. tuczniki). W tym artykule skupimy się na tucznikach i omówimy najważniejsze aspekty związane z produkcją prosiąt. Zdrowe prosię zaczyna się od zdrowej matki GenetykaW ostatnich latach uwarunkowania genetyczne uległy zmianie. Znacznie wzrosła plenność macior, co zmusiło hodowców do wprowadzania nowych rozwiązań i dostosowania produkcji zwierząt do nowej rzeczywistości. Przy takiej genetyce musimy uwzględnić system odchowu i dokarmiania prosiąt, ponieważ przyszłe matki nie są dostosowane do wykarmienia tak licznych miotów. Warunki środowiskowe. Kolejnym ważnym aspektem, dotyczącym macior, są warunki środowiskowe na sektorach krycia i ciąży. Umiejętne rozpoznawanie i eliminowanie lub minimalizowanie czynników stresowych (wahania temperatury, walki o hierarchię w kojcach, patogeny chorobotwórcze, toksyny) pozwoli na dobry rozwój zarodków. Żywienie. Oczywiście nie możemy zapominać tutaj o odpowiednim żywieniu przyszłych matek – glukoza w okresie od odsadzenia do inseminacji (stymulacja wzrostu pęcherzyków jajnikowych), flushing, odpowiedni skład paszy. Bardzo ważna jest jakość paszy i brak obecności w niej mykotoksyn, które mają negatywny wpływ na rozwój zarodków.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy