Strefa Trzoda

Aktualna sytuacja na rynku świń w Polsce

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Śledząc nagłówki prasy branżowej nie sposób ominąć alarmujących informacje dotyczących sytuacji krajowych gospodarstw produkujących trzodę chlewną. Czy rzeczywiście jest aż tak źle i stoimy na skraju przepaści? Jak zawsze odpowiedź nie jest jednoznaczna, a opłacalność produkcji jest zagadnieniem na tyle złożonym, że wiele zależy od organizacji i cyklu produkcji, a także od uwarunkowań rynkowych i upodobań konsumenckich. Dodatkowo dochodzą do tego komplikacje i restrykcje związane z pandemią Covid-19 i epidemią wirusa ASF. Nie bez znaczenie ma również fakt, że rynek wieprzowiny w Polsce jest silnie uzależniony od cen i sytuacji jaka panuje na rynkach europejskich i światowych. Musimy sobie jednak jasno powiedzieć, że dobrze nie jest. Nie chodzi tu wcale o ceny skupu, tylko o sytuację związaną ze strukturą i wielkością gospodarstw, gdyż dość niepokojąca sytuacja pojawia się w aspekcie ilości siedzib stad. Te i inne aspekty „świńskiej rzeczywistości” postaram się państwu przybliżyć w tym artykule.  Jedną z najistotniejszych składowych jest cena skupu żywca, która wciąż jest jedną z najpopularniejszych form sprzedaży tuczników. Zmiany jakie w ostatnim czasie zaszły zamieszczono na wykresie 1. Według danych MRiRW podawanych w cotygodniowych biuletynach w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, średnia cena żywca za okres 12-18 kwietnia 2021 roku wyniosła 5,29 zł/kg i w porównaniu z początkiem roku nastąpił wzrost o 1,45 zł/kg.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy