Strefa Trzoda

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Europie

Marek Wróbel; A-one Denmark, Area Manager

 

Na rynku trzody chlewnej w Danii obecnie obserwuje się brak stabilizacji. W najbliższych miesiącach duńscy producenci materiału hodowlanego, warchlaków oraz tuczników muszą być przygotowani na silne wahania cen. Tę sytuację tłumaczy się skutkami pandemii Covid-19, wpływem występowania ASF w Europie i Azji oraz chęcią odbudowy chińskiej produkcji trzody chlewnej. Wybuch ASF w Chinach był bezpośrednią przyczyną bardzo znaczącej podwyżki ceny wieprzowiny na rynku europejskim – tłumaczy się to spadkiem podaży tego gatunku mięsa w Europie, spowodowanym dużymi zakupami ze strony chińskich importerów. Wcześniej jednak ceny mięsa wieprzowego w całej Europie gwałtownie spadły, z uwagi na zmniejszenie zakupów ze strony sektora gastronomicznego.  Oprócz skutków pandemii Covid-19, kolejną przyczyną spadku cen prosiąt było wystąpienie ognisk ASF w Niemczech.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy