Strefa Trzoda

Efekt heterozji w krzyżowaniu towarowym świń

Marek Babicz, Damian Zarajczyk; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Efekt heterozji – to korzystne zjawisko występujące u świń mieszańców, które przejawia się ich wyższą żywotnością oraz wartością użytkową w porównaniu do zwierząt czystorasowych. Produkcja tuczników opiera się na zwierzętach czystorasowych lub mieszańcach. W krajowej produkcji wieprzowiny wykorzystuje się przede wszystkim mieszańce, powstałe w wyniku krzyżowania towarowego. Jedną z podstawowych zalet takiego postępowania jest możliwość uzyskania efektu heterozji, zwanej również wybujałością mieszańców.  Zgodnie z definicją heterozja to zjawisko, które przejawia się wzrostem cech ilościowych (użytkowych) u heterozygotycznych mieszańców pierwszego pokolenia (F1) powstałych w wyniku krzyżowania homozygotycznych rodziców. Ogólnie krzyżowanie zwierząt polega na kojarzeniu ras i/lub linii genetycznie odmiennych, czyli przejawiających różny poziom cech użytkowych uwarunkowanych genetycznie. Obecnie w Polsce stosowane są dwa rodzaje krzyżowania świń: w hodowli materiału reprodukcyjnego oraz w produkcji tuczników. Krzyżowanie międzyrasowe w hodowli zarodowej ma na celu wyprodukowanie loszek i knurków mieszańców przeznaczonych na remont stad reprodukcyjnych w chowie masowym.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy