Strefa Trzoda

Mikrobiom jelit świń

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW

 

W żywieniu zwierząt poza koniecznością dostarczenia odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej istotnym jest również wzbogacanie pasz o dodatki poprawiające ich metaboliczno-zdrowotny status. Żywienie jest jednym z najistotniejszych aspektów wpływających na stan zdrowia. Skład mikrobiomu jelit świń nie jest stały i podlega ciągłym zmianom, które zależą nie tylko od stanu zdrowia, genotypu i fenotypu odpornościowego, wieku, ale również od czynników środowiskowych, takich jak dieta, stosowanie antybiotyków czy czynniki stresowe. Badania naukowe potwierdziły, że mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy zmieniają się od urodzenia do osiągnięcia dojrzałości organizmu zwierzęcia. Mikrobiologiczna kolonizacja jałowego jelita nowo urodzonych prosiąt rozpoczyna się natychmiast po porodzie. Mikroorganizmy pochodzą od lochy i ze środowiska zewnętrznego. Początkowa kolonizacja rozpoczyna się przez E. coli i Streptococcus spp. tworząc środowisko beztlenowe dla kolejnych mikrobów tj. Bacteroides, Bifidobacterium, Clostridium i Lactobacillus. Jakie drobnoustroje faktycznie kolonizują przewód pokarmowy jest zależne od środowiska i czasu ekspozycji na poszczególne drobnoustroje. Skład mikrobiomu ustala się około 3.-4. tygodnia życia prosiąt. Przewód pokarmowy młodych świń kolonizuje 1 × 1014 JTK (jednostek tworzących kolonie) komórek mikroorganizmów należących do 1000 gatunków, w tym około 99% bakterii należy do 30-40 gatunków. Na naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego składają się zarówno mikroorganizmy pożyteczne – bakterie kwasu mlekowego oraz warunkowo chorobotwórcze – Escherichia coli, jak też bakterie z rodzaju Clostridium, Salmonella czy Streptococcus.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 7-8/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy