Strefa Trzoda

Aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce staje się coraz trudniejsza. Choć po lipcowych spadkach, tygodniowe ceny w ostatnim miesiącu się ustabilizowały i lekko poprawiły, to jednak produkcja prowadzona jest wciąż na granicy opłacalności. Pewną stabilizację odczuć mogą raczej producenci posiadający liczne stada, choć i u nich nie można zaobserwować zbyt wielu powodów do radości. Powodem oczywiście jest sytuacja epidemiologiczna związana z wirusem ASF. W sposób szczególny dotyczy to aspektu opłacalności produkcji na obszarach objętych czerwona strefą. Ostatnie Rozporządzenie Wykonawcze Komisji nr 2021/1268 z 29 lipca br. zmieniające załącznik I do rozporządzenia wykonawczego 2021/ 605, w sprawie szczególnych środków zwalczania afrykańskiego pomoru świń wprowadziło w kilku istotnych miejscach hodowlanych w kraju III strefę objętą ograniczeniami. Dla przykładu w województwie warmińsko-mazurskim w strefie czerwonej znalazło się około 1800 gospodarstw, w których utrzymuje się blisko 450 tysięcy świń. Hodowcy i producenci trzody chlewnej z objętych ograniczeniami terenów, nie dość, że są zmuszeni do przetrzymywania świń przez dodatkowe 30-40 dni, to jeszcze zakłady skupujące surowiec z tych terenów znacząco obniżają ceny skupu, nawet o 1 zł na kilogramie żywca. Konsekwencją przedłużających się w strefach ASF okresów tuczu jest spadek zainteresowania krajowymi tucznikami po uwolnieniu ze strefy, właśnie ze względu na ich przerastanie powyżej 120-130 kg. Co więcej w związku z obniżeniem importu świń przez Chiny, na rynku wspólnotowym jest dość duża ilość świń, co powoduje, że wieprzowina jest stosukowo tania. Sytuację tę wykorzystują krajowe zakłady mięsne, które często importują od największych producentów w Europie półtusze wieprzowe. Powoduje to okresowe wstrzymanie skupu świń na rynku wewnętrznym, co dodatkowo wydłuża okresy produkcyjne, a tym samym pogarsza opłacalność.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 7-8/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy