Strefa Trzoda

Znowu trudno na europejskich rynkach

Marek Wróbel; A-one Denmark, Dyrektor eksportu

 

Sytuacja na europejskim rynku trzody chlewnej jest trudna. Zarówno producenci trzody chlewnej jak i w zakłady ubojowo-przetwórcze mają wiele obaw. Z uwagi na ograniczenie importu mięsa przez Chiny, z krajów takich jak np. Hiszpania, pojawiło się więcej mięsa na rynku europejskim, co z kolei odzwierciedla się w spadkach cen żywca. Nastroje wśród duńskich hodowców trzody chlewnej są zróżnicowane. Gospodarstwa, które opierają swoją działalność o eksport warchlaków tracą w tej chwili najwięcej. Przez ostatnich kilka tygodni obniżki cen prosiąt doprowadziły do poważnych strat finansowych. Niemieccy producenci trzody chlewnej także nie są pewni swojej przyszłości. Tu z kolei część gospodarzy zaczyna szukać nowych źródeł dochodu. Niepewność cen to jedna sprawa, inną jest rozprzestrzeniający się wirus ASF, który stawia produkcję trzody chlewnej pod znakiem zapytania. Andrei Buntovski BREEDERS DENMARK, uważa że niemieccy producenci trzody chlewnej wstrzymują się od zakupu prosiąt.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 7-8/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy