Strefa Trzoda

Jak wzmocnić odporność prosiąt?

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W żywieniu zwierząt poza koniecznością dostarczenia odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej istotnym jest również wzbogacanie pasz o dodatki poprawiające ich metaboliczno-zdrowotny status. Żywienie jest jednym z najistotniejszych aspektów wpływających na stan zdrowia. Enzymy trawienne w paszach dla zwierząt monogastrycznych, zwłaszcza szybko rosnących wydają się być nieodzowne. Mieszanki paszowe dedykowane świniom składają się głównie z komponentów roślinnych. W odróżnieniu od przeżuwaczy świnie nie mają możliwości wykorzystania w pełni pasz roślinnych z uwagi na brak enzymów trawiennych. Ponadto efektywność fermentacji bakteryjnej jest u świń w znacznym stopniu ograniczona. Enzymy paszowe poprawiają wykorzystanie składników paszowych, co w konsekwencji wspomaga efektywniejsze wykorzystanie pasz. Wspomaganie zdrowia jest również możliwe dzięki stosowaniu dodatków regulujących funkcje przewodu pokarmowego. Ich obecność w paszy może wpłynąć na rozwój nabłonka jelitowego, stabilność środowiska mikrobiologicznego oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Substancje te mają właściwości absorpcyjne, co pozwala wiązać mikotoksyny z treści pokarmowej. Zmniejszenie ilości toksyn w organizmie, poprzez ich usuwanie, niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom zdrowia świń.Zamienniki antybiotykowych stymulatorów wzrostuKrótko i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ich soleOkres okołoodsadzeniowy jest punktem newralgicznym ze względu na nie w pełni funkcjonujący układ odpornościowy. Ponadto przewód pokarmowy nadal się rozwija pod względem wydzielniczym oraz rozbudowy struktury nabłonka. Dlatego ochrona w tym właśnie okresie jest niezwykle istotna. Właściwe żywienie stanowi niezbędny sposób, aby tą ochronę stworzyć.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 7-8/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy