Strefa Trzoda

Sektorowe ogrzewanie chlewni

Przemysław Marek

 

Czasy, gdy chlewnie były nieogrzewanymi pomieszczeniami, o bardzo wysokim stężeniu wilgoci minęły. Obecnie nowoczesne obiekty, w których prowadzi się intensywny chów są wyposażone w systemy ogrzewania i wentylacji. A powód tego jest prosty, wszelkie nakłady ponoszone na zapewnienie zwierzętom optymalnego mikroklimatu zwracają się, ponieważ dobrostan jest warunkiem uzyskania oczekiwanych wyników produkcyjnych. W nieogrzewanych obiektach, świnie częściej chorują, pobierają więcej paszy i wolniej rosną. To się po prostu nie opłaca. Koszty związane ze zużywaniem energii, czy to elektrycznej czy cieplnej niestety z roku na rok rosną. Dlatego dla wydajnego chowu ważne jest, aby stosować wysoko wydajne źródła energii oraz aby jej nie marnować. W przypadku trzody chlewnej należy również zauważyć, że różne grupy technologiczne mają zupełnie odmienne wymagania temperaturowe. Przykładowo warunki niezbędne dla małych prosiąt są już niekorzystne dla osobników dorosłych. Utrzymywanie jednakowej temperatury w budynku, w którym prowadzi się chów różnych grup technologicznych jest więc zupełnie nieuzasadnione i to zarówno ze względów ekonomicznych jak i zapewniania optymalnych warunków środowiskowych. Stosowanie rozwiązań pozwalających na różnicowanie temperatury w odmiennych sektorach pozwala zapewnić zwierzętom odpowiednią temperaturę, a jednocześnie ma znaczący wpływ na zmniejszenie zużycia energii i tym samym ograniczenia jej kosztów.Efektywne ogrzewanie chlewniRodzaj stosowanego systemu ogrzewania uzależniony jest od wielu czynników takich jak: wielkość i stan techniczny budynku, profil prowadzonej produkcji, obsada zwierzęca, warunki klimatyczne danej lokalizacji itd. Jest również wynikiem preferencji hodowcy oraz dostępności w zakresie stosowanego nośnika energii.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 7-8/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy