Strefa Trzoda

Metody uszlachetniania wysokobiałkowych surowców w przemyśle paszowym i ich ocena w żywieniu trzody chlewnej

Anita Zaworska-Zakrzewska, A. Mackiewicz; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Efektywna produkcja zwierząt oparta na wysoko produkcyjnym materiale genetycznym, wymaga dostarczenia składników pokarmowych łatwo dostępnych i dobrze strawnych, zgodnie z zapotrzebowaniem pokarmowym danej grupy produkcyjnej. W przemyśle paszowym dąży się do maksymalnego wykorzystania dostępnych komponentów w dawkach i mieszankach dla zwierząt gospodarskich, jednakże możliwości niektórych nieprzetworzonych (surowych) surowców paszowych w żywieniu zwierząt są bardzo ograniczone lub możliwości ich wprowadzenia są marginalne. Z tego względu w przemyśle paszowym wykorzystuje się zabiegi uszlachetniające w szczególności surowce pochodzenia roślinnego. Najczęściej obróbce poddaje się nasiona roślin bobowatych, oleistych, a także i zbóż. Ich celem jest poprawa wartości pokarmowej, dostępności i przyswajalności składników pokarmowych i zwiększenie możliwości ich wykorzystania jako pasz w żywieniu zwierząt. Do zabiegów tych zaliczyć należy obróbkę z wykorzystaniem ciepła w tym ekstruzję, ekspandowanie, mikronizacje i mikrofalowanie, toastowanie, tłoczenie na gorąco oraz gotowanie, a także uszlachetnianie na „zimno” w tym wytłaczanie, kiełkowanie, fermentacje, moczenie i obłuszczanie. Wysokie koszty energochłonności wynikające np. z dosuszania spowodowały, że nie wszystkie z ww. zabiegi wykorzystywane są w przemyśle paszowym. Ponadto należy pamiętać, że w zależności od warunków jakie towarzyszą danemu procesowi, mogą one wpływać zarówno korzystnie, jak i niekorzystnie na strukturę paszy i dostępność oraz strawność składników pokarmowych.EkstruzjaProces ten jest jedną ze znanych metod technologicznych umożliwiających poprawę wartości pokarmowej pasz, jak i produktów spożywczych. Polega on na przeciskaniu paszy znajdującej się w cylindrycznym zbiorniku za pomocą ślimaków przez otwory znajdujące się na matrycy, które znajdują się przy wylocie.

 

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 5-6/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy