Strefa Trzoda

Zmniejszenie ilości czynników antyżywieniowych w paszach typu (pre) starter

Hamlet Protein

 

W przypadku młodych prosiąt czynniki antyżywieniowe mogą być bardzo szkodliwe, a zmniejszona ich ilość w paszy może znacząco poprawić zdrowie i wyniki produkcyjne zwierząt. W poniższym artykule omówiono główne czynniki antyżywieniowe i sposoby przezwyciężenia ich negatywnych skutków w żywieniu prosiąt. Odsadzanie to trudny i stresujący okres dla prosiąt. Po oddzieleniu od lochy i przejściu głównie na pasze stałe, prosięta wymagają dużego spożycia paszy dla uzyskania optymalnego potencjału wzrostu. Jednocześnie następuje rozwój przewodu pokarmowego prosiąt. Jednym z głównych problemów w tym zakresie jest szybkie zasiedlenie odpowiednią mikroflorą, co ogranicza potrzebę leczenia. Aby przezwyciężyć te problemy w produkcji trzody chlewnej, niezbędna jest specjalna pasza, poprawiająca pobieranie składników odżywczych w początkowych okresach, co znacząco wpływa na ogólną wydajność końcową. Oprócz łatwo dostępnych źródeł energii, prosięta potrzebują różnych składników pokarmowych najwyższej jakości, takich jak aminokwasy, witaminy i minerały. Należy również zwrócić szczególną uwagę na używane surowce paszowe – czystość użytych zbóż (ryzyko obecności pyłu, nasion chwastów, plew) oraz ich jakość, żeby nie znalazły się w paszy substancje

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 5-6/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy