Strefa Trzoda

Stres cieplny w sektorze loch karmiących

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Odpowiednie warunki termiczne stanowią istotny czynnik kształtujący poziom dobrostanu zwierząt. Na przestrzeni ostatnich lat, dużą wagę przywiązuje się do zapewnienia odpowiednich temperatur w budynkach gospodarskich. Stres będący pochodną tych niedogodnych warunków, może prowadzić do obniżenia produkcyjności oraz powstania stanów chorobowych. Szeroko rozumiany dobrostan zwierząt związany nierozerwalnie z ich produkcyjnością jest uzależniony od warunków środowiskowych. Dużą rolę odgrywają w jego kreowaniu warunki termiczno-wilgotnościowe. Trzoda chlewna stanowi grupę zwierząt bardzo podatnych na stres cieplny. Natomiast obserwacja zachowań oraz ocena wskaźników fizjologicznych może stanowić źródło informacji pozwalające na niwelowanie skutków stresu cieplnego.Proces termoregulacjiHomeostaza organizmu nie mogłaby istnieć bez możliwości regulowania temperatury ciała. Warunki termiczne wewnątrz ustroju są podstawą sprawności metabolicznej, na którą wpływ mają działające biokatalizatory czyli enzymy. Wahania temperatur w znacznym stopniu ograniczają ich pracę. Zbyt niska temperatura ogranicza ich aktywność.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 5-6/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy