Strefa Trzoda

Podwyższona temperatura wewnątrz tuczarni

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW, Miranda Sońta

 

Większość zwierząt może przenosić ciepło wewnętrzne na zewnątrz ciała poprzez pocenie się i dyszenie – są to dwa najważniejsze narzędzia do utrzymania temperatury ciała, które tworzą system chłodzenia wyparnego. Temperatura ciała świń oscyluje ok. 39°C i jest stała, ponieważ są to zwierzęta stałocieplne. Jednak świnie mają stosunkowo małe płuca, grubą tkankę tłuszczową podskórną i niewielką ilość gruczołów potowych, przez co nie pocą się. Ze względu na te ograniczenia fizjologiczne świnie są podatne na stres cieplny. Odpowiednie warunki termiczne w tuczarni są niezbędne do utrzymania produktywności i dobrostanu w stadzie trzody chlewnej. Zapewnienie zwierzętom optymalnych warunków bytowania w tuczarni powinno odbywać się poprzez wyznaczenie strefy komfortu cieplnego, tzn. zapewnia takiego przedziału temperatur i wilgotności powietrza, w którym procesy metaboliczne oraz czynności fizjologiczne odbywają się bez większych wahań (tabela 1). Optymalna temperatura w budynku chlewni w przypadku tuczników powinna zawierać się w granicach 18 i 22°C, przy wilgotności względnej od 65 do 75%. Warunki higieniczne w chlewni mają znaczący wpływ na parametry hodowlane.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 5-6/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy