Strefa Trzoda

Podwyższona temperatura wewnątrz tuczarni

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW, Miranda Sońta

 

Większość zwierząt może przenosić ciepło wewnętrzne na zewnątrz ciała poprzez pocenie się i dyszenie – są to dwa najważniejsze narzędzia do utrzymania temperatury ciała, które tworzą system chłodzenia wyparnego. Temperatura ciała świń oscyluje ok. 39°C i jest stała, ponieważ są to zwierzęta stałocieplne. Jednak świnie mają stosunkowo małe płuca, grubą tkankę tłuszczową podskórną i niewielką ilość gruczołów potowych, przez co nie pocą się. Ze względu na te ograniczenia fizjologiczne świnie są podatne na stres cieplny. Odpowiednie warunki termiczne w tuczarni są niezbędne do utrzymania produktywności i dobrostanu w stadzie trzody chlewnej.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.