Strefa Trzoda

Rekuperacja powietrza powentylacyjnego w budynkach dla trzody chlewnej

Przemysław Marek

 

Nowoczesne obiekty przeznaczone do intensywnego chowu trzody chlewnej wymagają sprawnego systemu ogrzewania i wentylacji. Prawidłowy mikroklimat jest wymagany przez wszystkie grupy wiekowe, a szczególnie prosięta mają wysokie potrzeby temperaturowe. Pomimo tego że starsze osobniki nie wymagają tak wysokich temperatur, ogrzewanie chlewni przynosi wymierne korzyści dla wszystkich grup technologicznych, wynikające bezpośrednio z poprawy warunków dobrostanu. Trzoda utrzymywana w optymalnych temperaturach, nie jest narażona na wychłodzenie, a także uzyskuje lepsze wyniki produkcyjne. Takie zwierzęta rzadziej również chorują na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Nakłady finansowe ponoszone przez hodowców w dużej mierze skupiają się wokół kosztów paszy oraz energii. Czynniki te są również skorelowane między sobą, ponieważ zaniechanie dogrzewania chlewni skutkuje zwiększonym zużyciem paszy, która służy do ogrzania ciała zwierząt, a nie do przyrostu ich masy. Podobnie wygląda sytuacja z wentylacją.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 5-6/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy