Strefa Trzoda

Wczesna zamieralność zarodków

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta

Wskaźnikiem efektywności produkcji jest plenność loch. Przyczyny obniżonej plenności loch mogą być bardzo różnorodne. Za jedną z ważniejszych uważa się zamieralność zarodków i płodów. Warto zauważyć, że zamieranie zarodków niekoniecznie musi być związane ze zmianami chorobowymi układu rozrodczego lub zaburzeniami czynnościowymi. Często jest ono skutkiem działania różnorodnych czynników powodujących u prośnych loch stres, wśród których wymienić należy niewłaściwe warunki środowiskowe, nieprawidłowe żywienie i złe obchodzenie się z lochami tuż po pokryciu. Wczesna zamieralność zarodków u świń jest bardzo ważnym problemem, z którym borykają się hodowcy trzody chlewnej. Zjawisko to może być skutkiem bardzo wielu czynników mających miejsce w trakcie cyklu produkcyjnego. Do zamierania zarodków dochodzi zarówno przed, w trakcie, jak i po implantacji zarodków w macicy. Na intensyfikacje tego zjawiska będą mieć wpływ stres zwierząt dotyczący zmian i ograniczenia przestrzeni życiowej, stres cieplny, błędy w dobrostanie, a także nieprawidłowe żywienie. Błędy żywieniowe prowadzące do nadmiernego otłuszczenia lub wychudzenia, a w następstwie niedoborów substancji odżywczych będą także odbijać się w ilości zamierających zarodków. Na zjawisko wpływ ma także sezonowość („syndrom letniej niepłodności”, „syndrom jesiennych poronień”) oraz choroby i to nie tylko układu rozrodczego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 9-10/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.