Strefa Trzoda

Sytuacja na duńskim rynku trzody chlewnej

Marek Wróbel; A-one Denmark, Dyrektor eksportu

 

Dania to mały obszarowo kraj o dużej koncentracji produkcji trzody chlewnej. Produkcja trzody chlewnej i mięsa wieprzowego jest istotną gałęzią gospodarki w Danii już od ponad 100 lat, zarówno pod względem zatrudnienia w tym sektorze produkcji rolnej, jak i możliwości eksportowych. Wartość eksportu żywych świń i mięsa wieprzowego odpowiada 4% całkowitego eksportu Danii. Tak duży eksport stawia Danię w czołówce największych eksporterów mięsa wieprzowego na świecie. Jednak w ostatnich tygodniach producenci prosiąt nie mają powodów do zadowolenia. Obniżone nastroje duńskich hodowców są związane z tym, że coraz mniej warchlaków wyjeżdża z kraju. Jednym z powodów zahamowania eksportu jest występowanie afrykańskiego pomoru świń w centralnej Polsce i zmniejszenie popytu na prosięta. Mniejsze zapotrzebowanie ze strony rynków na duńskie warchlaki spowodowało z kolei obniżenie ich ceny. Zjawisko to jest potęgowane niepewnością w Niemczech, zarówno z uwagi na ASF jak i na handel mięsem w tym kraju. Ostatnie tygodnie wskazują, że w najbliższym czasie możemy spodziewać się zwiększonych ubojów w Danii. Cała ta sytuacja wynika ze spadku eksportu, a co z tym idzie zwiększonej podaży tucznika w Danii. Zatem, przez kolejny okres (8-16 tygodni) ubojnie duńskie będą miały dużo więcej pracy. Dyrektor SPF-Danmark transportującej rocznie 16 mln warchlaków dobrze rozumie duńskich producentów trzody chlewnej, którzy z uwagi na brak sprzedaży dokonują dodatkowych wstawień na swoich fermach.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 9-10/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.