Strefa Trzoda

Aktualna sytuacja w chowie i hodowli świń

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Pomimo znacznego udziału w ogólnej produkcji wieprzowiny, Polska wciąż jest dużym importerem prosiąt i warchlaków przeznaczonych na tucz. Co więcej zakłady mięsne importują od największych producentów w Europie także półtusze wieprzowe, powodując okresowe wstrzymania skupu świń na rynku wewnętrznym, a to z kolei wydłuża okresy produkcyjne do granic opłacalności. Jednak aby nakreślić realną sytuację na rynku trzody chlewnej w Polsce, należy przyjrzeć się dwóm sytuacjom, w których znajdują się rodzimi producenci. Sytuacje te uzależnione są od występowania na danym terenie wirusa Afrykańskiego pomoru świń. Co pewnie nie jest zaskoczeniem, determinantem różnic są ceny, które w strefach czerwonych – obszarach objętych ograniczeniami III, znacząco odbiegają od cen skupu żywca poza tą strefą. Różnica pomiędzy ceną za kilogram żywca pomiędzy tymi dwiema sytuacjami wynosi momentami nawet 2 zł, co powoduje całkowite załamanie i produkcję znacznie poniżej kosztów opłacalności. Ponadto równolegle wzrastają ceny pozostałych towarów i usług, a to z kolei pozwala na stwierdzenie, że aktualna sytuacja w produkcji wieprzowiny jest krytyczna. Nim jednak powiemy jak radzić sobie w tej mało optymistycznej rzeczywistości, warto prześledzić ceny poszczególnych składowych, które w sposób bezpośredni wpływają na opłacalność produkcji. Wciąż jedną z najpopularniejszych form sprzedaży tuczników, a więc jedną z najistotniejszych składowych jest cena skupu żywca.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 11-12/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.