Strefa Trzoda

Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta

 

Na jakość handlową sprzedawanych tuczników wpływa wiele czynników. Zaliczamy do nich warunki związane z transportem (czas, dystans, rodzaj i środek transportu, czynniki mikroklimatu), ale również czynniki oddziałujące na świnie w zakładach ubojowych (oczekiwanie w magazynie żywca, oszałamianie, wykrwawianie, postępowanie z tuszą po uboju). Dodatkowymi czynnikami wpływającymi na jakość produktu finalnego tj. wieprzowiny, są również czynniki zależne od producenta żywca: genotyp, żywienie i system produkcji. Wpływ różnych czynników na poszczególne etapy: postępowanie przedubojowe, ubój oraz obchodzenie się z tuszą wpływają ostatecznie na jakość pozyskanej wieprzowiny. Podstawy prawneTransport zwierząt na terenie Unii Europejskiej (UE), w tym w Polsce, reguluje rozporządzenie Rady (WE) nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. Określa on zasady i warunki transportu zwierząt na obszarze UE. Dokument ten opisuje szczegółowo następujące kwestie: zdolność zwierząt do transportu, czas i warunki przewozu, normatywy powierzchni, zasady załadunku, rozładunku, obsługi zwierząt, dokumentacji transportowej, kwalifikacji osób zajmujących się transportem oraz zasady kontroli. Dokument ten nie obowiązuje w przypadku transportu zwierząt transportowanych przez producenta, który używa własnego środka transportu. Opracowane zasady transportu zostały poparte badaniami naukowymi w publikacji pt.: „Guide to good practices for the transport of pigs” (Przewodnik dobrych praktyk w transporcie świń) z 2017 roku. Na terytorium Polski nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów sprawuje Państwowa Inspekcja Weterynaryjna, za pośrednictwem powiatowych lekarzy weterynarii. Transport zwierząt - Transport to bardzo ważny element produkcji świń. Jest to proces złożony, obejmujący różne czynności i operacje logistyczne. Odnośnie zwierząt rzeźnych stanowi ważny element obrotu przedubojowego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 11-12/2021. Kup to e-wydanie (13,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.