Strefa Trzoda

Tlenek cynku – a co w zamian?

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta

 

Świnie i drób to najważniejsze gatunki zwierząt gospodarskich wykorzystywane do produkcji mięsa, głównego źródła białka w żywieniu ludzi na świecie. Prognozy mówią, że mięso wieprzowe pozostanie nadal najważniejszym źródłem białka w krajach rozwijających się, jak i też w rozwiniętych. Przed hodowcami zatem staje wyzwanie wyżywienia rosnącej populacji ludzi na świecie i rosnącego popytu na białko zwierzęce, co zmusza do identyfikacji krytycznych faz w produkcji zwierzęcej i opracowywanie nowych technologii bez pogorszenia wyników produkcyjnych zwierząt. W przypadku trzody chlewnej najważniejszym etapem, ale także bardzo krytycznym w życiu świń jest odsadzenie prosiąt od lochy. Proces ten powoduje wystąpienie stresu, bardzo negatywnego czynnika. Odsadzenie prosiąt odbywa się zazwyczaj ok. 28 dnia po urodzeniu. Ten stan rzeczy przekłada się na kilka aspektów w tym: zmiany psychospołeczne, zmiany w diecie i zmiany morfologiczne w obrębie przewodu pokarmowego. Zmiana diety z płynnej na stałą uszkadza kosmki jelitowe, które upośledzają wchłanianie jelitowe składników oraz wydzielanie enzymów trawiennych. To z kolei przekłada się na spowolnienie tempa wzrostu, wystąpienie okresu głodu i ostatecznie na ciężkie anoreksje. Również w żołądku zachodzą pewne zmiany. Zmniejszona produkcja kwasu solnego (HCl) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej proteolizy i ochrony przed patogenami, co przekłada się na inwazję patogenów do światła jelita. Dodatkowo dochodzi do spadku odporności biernej – która była dostarczana z mlekiem matki, w połączeniu z niedorozwojem układu odpornościowego prosiąt przekłada się to na duże zmiany immunologiczne i wystąpienie stanów zapalnych. Wszystkie te powiązane okoliczności przyczyniają do negatywnego wpływu na stan homeostazy organizmu młodych świń i w niektórych przypadkach mogą prowadzić do wystąpienia biegunki poodsadzeniowej. Jest to jedna z ważniejszych ekonomicznie chorób w produkcji trzody chlewnej, ze względu na koszty leczenia, wolniejsze tempo wzrostu i zwiększoną śmiertelność. Za główny czynnik wystąpienia tej jednostki chorobowej uważa się, enterotoksyczną Escherichie coli, stąd inna nazwa tej choroby to kolibakterioza poodsadzeniowa. Do zakażenia pomiędzy zwierzętami najczęściej dochodzi drogą ustną. Wydzielane przez E. coli toksyny (termolabilne i termostabilne) do komórek nabłonka jelita, uruchamiają różne szlaki, zaburzają połączenia, a przy tym aktywują wydzielanie znacznych ilości elektrolitów i wody ze światła jelita, co ostatecznie wywołuje biegunkę. Przez bardzo długi czas, w zwalczaniu lub ograniczaniu wystąpienia biegunki poodsadzeniowej stosowano tlenek cynku (ZnO).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.