Strefa Trzoda

Aktualne problemy w hodowli świń ras krajowych – wielkiej białej polskiej i polskiej białej zwisłouchej

Marek Babicz; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Anna Hammermeister; Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”
Krzysztof Borkowski; Zakład Mięsny „Mościbrody”

 

Świnia poleska, kłapoucha, mała ostroucha, pomorska to populacje, które były popularne w Polsce do lat 40. XX wieku, ale zostały wyparte przez inne o bardziej korzystnych parametrach użytkowych. Obecnie można zadać pytanie: Czy taki los spotka również nasze krajowe rasy: wielką białą polską i polską białą zwisłouchą? Historia hodowli świń w Polsce sięga lat 70. XIX w., kiedy to rozpoczęto planowe działania zmierzające do uzyskania krajowych populacji świń o wyrównanej wartości użytkowej, porównywalnej do  ówczesnych świń angielskich, holenderskich czy niemieckich. Opierając się na najbardziej popularnych na przełomie XIX i XX w. rasach importowanych, w tym wielkiej białej angielskiej, niemieckiej szlachetnej oraz krajowych typach świń uzyskano zwierzęta przystosowane do miejscowych warunków środowiskowych, doskonale wykorzystujące lokalną bazę paszową oraz produkujące znaczne ilości mięsa i tłuszczu. Uwzględniając uwarunkowania ekonomiczne oraz potrzeby konsumentów wytworzono dwie główne populacje świń białych krajowych, które w 1962 r. oficjalnie uznano za rasy: wielką białą polską i polską białą zwisłouchą. Przez wiele lat stanowiły one podstawę hodowli i produkcji świń w Polsce, stanowiąc tym samym główne źródło wieprzowiny na krajowym rynku.  Pierwsze zmiany nastąpiły w latach 90. ubiegłego wieku, wbrew powszechnym opiniom nie były one wyłącznie spowodowane masowym importem hodowlanych świń ras pietrain, duroc i hampshire, ale również intensywną produkcją przez firmy komercyjne materiału hodowlanego powszechnie określanego mianem świń hybrydowych. Loszki i knurki hybrydowe to osobniki powstałe w wyniku krzyżowania określonych ras świń, charakteryzujące się wysoką wartością użytkową wynikającą z planowych działań selekcyjnych.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.