Strefa Trzoda

Skuteczna inseminacja

Dominika Siuda, Dariusz Witczak

 

Intensyfikacja hodowli świń spowodowała, że nie możemy pozwolić sobie na popełnienie błędów na poszczególnych jej etapach. Inseminacja trzody chlewnej to zabieg stosunkowo prosty w wykonaniu, ale determinujący opłacalność całej produkcji. Prawidłowo przeprowadzona inseminacja nabrała więc szczególnie ważnego znaczenia. Pozwala ona na zwiększenie wyników w gospodarstwie niezależnie od jego wielkości, a jej skuteczność zależy od kilku czynników, które ostatecznie wpływają na wyniki fermy. Warto o nich pomyśleć wcześniej, abyśmy mogli cieszyć się kolejnymi oproszeniami.Przygotowanie do zabiegu inseminacjiIstotną kwestią jest pozyskanie nasienia knura. Na dużych fermach odpowiednie dawki inseminacyjne są przygotowywane bezpośrednio przez centrum unasienniania znajdujące się na miejscu. W innych przypadkach są one kupowane z zewnątrz. Należy pamiętać o przechowywaniu ich w odpowiedniej temperaturze (16-18°C), bez jej wahań i chronić przed promieniami słonecznymi. Uzyskanie odpowiednich warunków do przechowywania nasienia zapewniają torby klimatyzacyjne, termoboksy lub lodówki. Wybór jest uzależniony od wielkości gospodarstwa, a dokładniej grup, które inseminujemy oraz częstotliwości tego zabiegu. Okres przechowywania jest różny i zależy od rozcieńczalników użytych podczas produkcji (3 do 7 dni).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.