Strefa Indyk

Indyk Polski 47 (2/2014)

Bezwględna walka z owadami na fermie

Katarzyna Jankowska, PAN Olsztyn

Owady są niezwykle ważnym elementem ekosystemu (blisko 120 000 gatunków much zamieszkuje prawie wszystkie ekosystemy) stanowią one ogniwo łańcucha pokarmowego. Chrząszcze oraz larwy muchówek rozdrabniają szczątki organiczne żywiąc się nimi, przyspieszając tym samym obieg pierwiastków w przyrodzie a ptaki, ssaki, gady, płazy i niektóre ryby, jako wyspecjalizowani owadożercy zjadają takie owady. Hodowcy wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich nie postrzegają jednak owadów jako ważnego elementu ekosystemu, jest to dla nich bowiem coroczne utrapienie. Wielu z nich z nastaniem wiosny boryka się z problemem wyboru skutecznej metody zwalczania owadów na swojej fermie w tym głównie pleśniakowca lśniącego, ale przede wszystkim much, które pojawiają się w budynkach wiosną i przebywają w nich do jesieni z nasileniem populacji w lecie (lipiec, sierpień).

Wskaźniki hematologiczne i biochemiczne krwi

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Badania kliniczne prowadzone przez lekarzy weterynarii stanowią cenny element diagnozy. Diagnozowanie oraz profilaktyka chorób jest czynnikiem niezbędnym w prowadzeniu hodowli, gdyż w znacznym stopniu obniża późniejsze koszty leczenia.


Niezwykle pomocnym narzędziem do zachowania stanu równowagi jest przeprowadzanie badań pozwalających określić kondycję zwierząt. Jedna z kluczowych kwestii jest odpowiednie podejście do zwierzęcia. Ptaki stanowią trudny obiekt badań natomiast wiedza w ten sposób pozyskana może zapobiec zachorowaniu. Natomiast w momencie zaistnienia choroby trafna diagnoza spowoduje szybsze usunięcie objawów, obniżenie cierpienia ptaków i zmniejszy koszty leczenia stada. Badania hematologiczne i biochemiczne krwi są uzupełnieniem innych metod diagnostycznych. Natomiast w ocenie m.in. anemii zakaźnej kurcząt, miopatiach spowodowanych niedoborem witaminy E oraz selenu stanowią podstawowe źródło informacji. Podobnie w przypadku zatruć mikotoksynami i kokcydiostatykami odgrywają zasadniczą rolę. Ocena wskaźników hematologicznych oraz biochemicznych będąca podstawą badań klinicznych u drobiu nie należy do prostych. Przede wszystkim dlatego, iż brakuje fizjologicznych norm odnośnie poszczególnych parametrów. Dodatkowo wartość poszczególnych wskaźników jest zmienna w zależności od gatunku, rasy, wieku oraz płci. Na kształtowanie się określonych wskaźników może mieć również znaczenie żywienie oraz system utrzymania ptaków. Dodatkową trudność we właściwej ocenie odpowiednich wskaźników stwarzają duże różnice osobnicze wyzwalające zmiany wartości parametrów.

Zmiany w organizacji produkcji mięsa indyczego w USA

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk AVICONS


Pisząc o indykach, nie można nie wspomnieć o Dniu Dziękczynienia (Thanksgiving Day), obchodzonego w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej zawsze w czwarty czwartek listopada. Wg różnych danych, pierwszy raz obchodzono je w 1565 r., a świętem narodowym, ogłosił je w 1863 r. prezydent Abraham Lincoln. Z tym typowo amerykańskim świętem związana jest tradycja ułaskawiania indyków przez Prezydentów USA. W tym roku odnotuje się 65 rocznicę tego wydarzenia, poczynając od prezydenta Trumana. Od tego czasu kolejni prezydenci, kontynuują tę tradycję. W zeszłym roku prezydent Obama ułaskawił dwa indyki „Clobbera” i „Globbera”, ważące: 18,35 kg oraz 19,71 kg. Jedno jest pewne, w amerykańskich domach na stołach pojawiają się potrawy z indyka, przygotowane według mniej lub bardziej tradycyjnych receptur – indyki faszerowane na słodko lub pikantnie, pieczone, a nawet sparzone w całości na rozgrzanym tłuszczu. Do dań z indyka dodaje się sos żurawinowy, potrawy z kukurydzy, fasolki i słodkich ziemniaków, a na deser – ciasto z dyni lub jabłek.

Utylizacja odpadów zwierzęcych na miejscu? Teraz to możliwe!

mgr inż. Wojciech Dubiński, Bentley Polska

Blisko 30 lat temu w Wielkiej Brytanii powstał pomysł na utylizację martwych zwierząt i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia przy zastosowaniu specjalnego, niewielkiego pieca. Ograniczono tym samym transport, a przez to zagrożenie skażenia środowiska. Największy producent tego typu urządzeń, brytyjska firma Waste Spectrum rozpowszechniła urządzenia, początkowo w całej Europie, a obecnie również na całym świecie. Dystrybuowane przez firmę Bentley Polska Piece do utylizacji martwych zwierząt i odpadów poubojowych już od ponad pięciu lat, z powodzeniem i w zgodzie z obowiązującym prawem, pracują również w Polsce.

Rob ten Doeschate AB Vista Feed Ingredients Ltd., UK; Maciej Bochenek, Biochem Polska Sp. z o.o., Polska

Większość z nas, osób zajmujących się żywieniem zwierząt, jest przekonanych, że doskonale rozumiemy fitazy i fityniany. Z wszystkich dostępnych na rynku enzymów, można powiedzieć, że fitaza to produkt najprostszy: substratem jest pojedyncza, dobrze poznana molekuła (fitynian lub heksafosforan inozytolu (IP6) lub kwas fitynowy lub kwas sześciofosforowy mio-inozytolu), a oczekiwany efekt stosowania to uwolnienie fosforanów/fosforu (P) z fitynianów. Nawet procedura oceny enzymu opiera się na oczekiwanym efekcie: określa się uwolnienie P z fitynianów w dobrze zdefiniowanych warunkach laboratoryjnych. Jednakże, publikacja Mike Bedforda (Turkey Science and Production Conference, Chester, Marzec 2012) pokazała, że możliwości fitazy są znacznie większe niż proste zastosowanie mające na celu uwolnienie minerałów. Dużą zmianą w myśleniu jest zmniejszenie uwagi skierowanej na minerały, a zwiększenie na szybki rozkład fitynianów i korzyści z tego płynących. Oczywiście uwolnienie minerałów nadal będzie istotną, jednakże już nie jedyną, korzyścią związaną ze stosowaniem fitazy.

Tagi: ,
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.