Strefa Indyk

Indyk Polski 60 (3/2017)

Wykorzystanie genetycznego potencjału wzrostu indyków

Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Wszystkie hodowle zwierząt opierają się na potencjale genetycznym, a dokładniej na jego rozwijaniu. W ciągu ostatnich dekad potencjał wzrostowy drobiu, w tym również indyków, znacznie wzrósł. Średni roczny postęp w końcowej masie ciała indyków wynosi około 50 g. Ten wynik jest przede wszystkim skutkiem postępu genetycznego, ale również należy podkreślić, że jest to zasługa ogromnej poprawy warunków utrzymania, wyposażenia ferm i technologii chowu. Stąd też bez trudu można stwierdzić, że dla zagwarantowania pełnego wykorzystania potencjału genetycznego należy od samego początku sterować rozwojem ptaków.

Prognozy produkcji indyków w Polsce w 2017 r.

Marian Biegański, „Indyk Lubuski”


Rok 2017 będzie trudnym dla całej branży indyczej w kraju. Przewiduje się produkcję indyków na poziomie 505 tys. ton, to jest o 1% mniej niż w roku ubiegłym. Spodziewany jest spadek rentowności tuczu indyków w II półroczu br. Z kolei wzrastający poziom sprzedaży piskląt może spowodować przyrost produkcji indyków w 2018 r. powyżej 3%.

Gerczak Nord-Pol Hatchery finalizuje budowę ferm rodzicielskich

W skład kompleksu wchodzi dziesięć nowoczesnych ferm rodzicielskich, budowanych zgodnie ze standardami w zakresie zabezpieczenia bioasekuracyjnego. – Dzięki tym inwestycjom od 2018 roku będziemy w 100 proc. produkować pisklęta z własnych stad rodzicielskich – tłumaczą przedstawiciele firmy.

Wartość pokarmowa nasion soi z upraw krajowych

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Tomasz Kołata; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Fot. Anita Zaworska


W ostatnich latach istotnie wzrosło w Polsce, jak i w innych krajach UE, zainteresowanie rolników i hodowców odmian roślin uprawnych produkcją rodzimej soi. Dzięki pracom hodowlanym nowe odmiany soi charakteryzują się coraz krótszym okresem wegetacji, co w sposób znaczący zwiększa atrakcyjność uprawy tej rośliny jako potencjalnego surowca paszy białkowej.

Dostępność na rynku krajowych białkowych materiałów paszowych

Anita Zaworska; Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



W celu maksymalnego wykorzystania potencjału genetycznego zwierzęta wymagają szczególnego żywienia, polegającego na dokładnym pokryciu wysokiego zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Racjonalne żywienie wymaga więc dostarczenia im w paszy odpowiedniej ilości wysokiej jakości białka, energii, składników mineralnych, witamin oraz dodatków paszowych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.