Strefa Indyk

Indyk Polski 66 (1/2019)

Imbir w stanach zapalnych stawów

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Zapalenie stawów to grupa chorób, których przebieg prowadzi do ich uszkodzenia, zniekształcenia i ograniczenia ruchomości. Charakterystyczne objawy zapalenia stawów to ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i sztywność stawów.

Uszlachetnianie materiałów paszowych

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



W żywieniu zwierząt gospodarskich wykorzystuje się pasze objętościowe soczyste (zielonki, kiszonki, okopowe), objętościowe suche (siano, słoma, plewy), oraz treściwe. Niemal wszystkie pasze przed podaniem zwierzętom należy poddać obróbce mechanicznej, cieplnej bądź chemicznej. W zależności od rodzaju stosowanych pasz, rodzaju i wielkości stada wykorzystywane są różne technologie ich przygotowania.

Zdrowe jelito - synonim wydajności, cz. I.

Iwona Stolarska; Specjalista Chorób Ptaków, Prywatna praktyka weterynaryjna, Medicalvet 

 

Ponad 2000 lat temu Hipokrates. (400 r. p.n.e.) wierzył, że „śmierć siedzi w jelitach”, a „wszystkie choroby zaczynają się w jelicie”. W obecnych czasach często podkreślane jest znaczenie „zdrowego jelita”. Jak się okazuje nie ma jednoznacznej definicji tego terminu. Co więcej, z naukowego punktu widzenia, nikt nie może stwierdzić, czym jest „zdrowe jelito”. Jak można więc go zdefiniować? I co najważniejsze, jak to osiągnąć?

Produkcja indyków w Polsce 2018 r.

Marian Biegański; Zrzeszenie Rolników i Producentów „Indyk Lubuski”

 

Rok 2018 był prawdopodobnie dla branży indyczej najtrudniejszym w XXI wieku. Uproszczone wskaźniki rentowności okazały się najniższe w tych ostatnich kilkunastu latach. Skup indyków żywych wyniósł 554 tys. ton i był wyższy o 8,6% od roku poprzedniego. Sprzedaż piskląt indyczych osiągnęła 47 576 tys. sztuk, czyli o 3,5% więcej niż w 2017 r.

Światowa produkcja indyków i miejsce Polski na świecie

Tomasz Rokicki; SGGW w Warszawie

 

 

W artykule przedstawiono sytuację i zmiany w światowej produkcji mięsa indyków. Kolejno ukazano dynamikę zmian na świecie, udział mięsa indyczego w produkcji drobiu, największych producentów tego rodzaju mięsa i kierunki zmian produkcji w tych państwach. Określono także stopień koncentracji produkcji w krajach świata. Skupiono się również na Polsce, ukazano jej miejsce na świecie, kierunki zmian w produkcji, przyczyny takich tendencji. Określono również perspektywy w kolejnych latach w zakresie produkcji mięsa indyków w Polsce.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.