Strefa Indyk

Indyk Polski 73 (4/2020)

Foot pad dermatitis problem u ptaków szybko rosnących

Sara Dzik; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski Olsztyn

 

Od kilkudziesięciu lat obserwuje się wzrost efektywności tuczu kurcząt rzeźnych i brojlerów indyczych. Łatwo dostrzegalne są zmiany cech zewnętrznych brojlera, który jest podstawą masowej produkcji wielkofermowej, w porównaniu z jego wyglądem z poprzednich dekad, a tym bardziej z jego przodkiem.Szybkie tempo wzrostu ptaków sprzyja zaburzeniom metabolicznym. W konsekwencji prowadzi to do wystąpienia zespołu nagłej śmierci czy wodobrzusza. Ma to także negatywny wpływ na układ kostny – mniejsza aktywność ruchowa oraz wydłużony czas spędzony w pozycji siedzącej prowadzą do osłabienia nóg (Bessei 2006).

Kulawizny indyków

Bartosz Korytkowski

 

Kulawizny indyków są schorzeniami powszechnie występującymi w stadach tego gatunku drobiu. Przyczyn ich występowania zdefiniować można kilka, ale wszystkie one nieuchronnie prowadzą do pogorszenia stanu zdrowia ptaków, często zwiększonej śmiertelności i w konsekwencji obniżenia lub utraty zysku.

Odpowiedni poziom argininy w paszy wysoko-lizynowej może poprawić wyniki produkcyjne indyków

W najnowszym numerze Poultry Science opublikowany został artykuł olsztyńskich naukowców z Katedry Drobiarstwa (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski) współpracujących z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie. Zespół prof. dr hab. Jana Jankowskiego, dr h.c. mult. podjął temat dotyczący wpływu różnych poziomów argininy i metioniny w diecie wysoko-lizynowej u indyków na ich odporność, wydajność oraz cechy tuszy („Effects of different levels of arginine and methionine in a high-lysine diet on the immune status, performance, and carcass traits of turkeys”).

Muszle morskie Tania i skuteczna profilaktyka w zgodzie z naturą

Kompasz

 

Postęp genetyczny i selekcje doprowadziły do uzyskania ptaków hodowlanych o potężnej masie mięśniowej i wysokiej nieśności; natomiast szkielet uległ niewielkiej modyfikacji.

Wpływ antybakteryjnych środków paszowych na wydajność drobiu

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Antybiotyki to naturalne i wtórne produkty metabolizmu mikroorganizmów działające wybiórczo w niskich stężeniach i wpływające na struktury komórkowe, a także procesy metaboliczne innych mikroorganizmów, hamując ich wzrost i podziały. Stosowane są podczas leczenia wszelkich zakażeń bakteryjnych oraz w celach profilaktycznych, aby zapobiegać takim zakażeniom.

Wysoce zjadliwa grypa ptaków – niepożądany „prezent” w Europie na koniec 2020 roku

Sara Dzik; Uniwerytet Warmińsko-Mazurski

 

2020 rok bez wątpienia jest jednym z trudniejszych dla drobiarstwa. Wahające się ceny mięsa drobiowego i jaj, utrudniony handel (spadek obrotów, nadpodaż mięsa na rynku krajowym, ograniczone lub brak możliwości ulokowania mięsa na rynku zagranicznym), kłopoty z transportem, problemy finansowe i utrudnienia w spłacie kredytów – wszystko to spowodowanejest pandemią koronawirusa oraz – na domiar złego – grypą ptaków.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.