Strefa Indyk

Właściwości dietetyczne mięsa indyczego

Iwona Chwastowska-Siwiecka; Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Światowa produkcja mięsa zwiększyła się w okresie 50 lat ponad czterokrotnie z 70 mln ton do 290 mln ton, jak również odnotowano istotne zmiany w strukturze pozyskiwanego surowca mięsnego. Aktualnie dominuje mięso wieprzowe stanowiące 37% produkcji, natomiast udział mięsa drobiowego wynosi 33%, wołowego 23%, baraniego i koziego 4,5%, a pozostałe 2,5% stanowi dziczyzna i inne rodzaje mięs. W 2008 roku spożycie mięsa drobiowego wynosiło 24,1 kg na jednego mieszkańca Polski, a w 2018 roku wzrosło do około 30,5 kg. Najważniejszą rolę w zaspokajaniu popytu na ten surowiec odgrywają kurczęta brojlery, jednakże w ostatnim dwudziestoleciu znacznie zwiększyła się również produkcja brojlerów indyczych (Zin i in. 2020, Dzik i Mituniewicz 2019, Michalczuk i Siennicka 2010).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.