Strefa Indyk

Produkcja indyków w Polsce w 2020 r.

Marian Biegański; Indyk Lubuski

 

Produkcja indyków w 2020 r. przebiegała w cieniu pandemii koronawirusa i ptasiej grypy. Stąd rok ten okazał się najtrudniejszy jak dotychczas w XXI wieku. Sprzedaż piskląt indyczych wyniosła 46 014 tys. szt. i była niższa o 10% niż w roku 2019. Skup indyków żywych osiągnął 597 tys. ton, czyli o 2,6% więcej niż w roku poprzednim. Przebieg i uwarunkowania w produkcji indykówProdukcja indyków w Polsce w 2020 r. przebiegała w otoczeniu skutków: najpierw ptasiej grypy i jeszcze bardziej dotkliwie skutków pandemii koronawirusa. W kraju wirusa COVID-19 wykryto w marcu 2020 r., a skutki pandemii w życiu społecznym i gospodarczym, pojawiły się praktycznie już w kwietniu. W takim otoczeniu funkcjonowała też produkcja drobiarska.  W produkcji indyków I kwartał był kontynuacją dobrej koniunktury z roku 2019. Zdecydowanie korzystne było jeszcze otoczenie finansowo-gospodarcze. Ceny skupu indyków żywych na początku stycznia wynosiły:5,70 zł/kg za indyczki,6,10 zł/kg za indory. Średnia cena mieszanek paszowych kształtowała się na poziomie 1320 zł za tonę. Korzystne były ceny sprzedaży mięsa z indyków.

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2021 (74). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy