Strefa Indyk

Czynniki wpływające na produkcję pasz w Unii Europejskiej

Jackie Roembke z WattPoultry – redaktor czasopisma Feed Strategy, pokusiła się o analizę trendów w produkcji pasz w UE. Podkreśliła, iż w 2019 r. w całej UE wyprodukowano 164,4 mln ton paszy dla zwierząt, co stanowi spadek o 0,8% w stosunku do roku 2018 (Rys. 1). Co więcej, Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) przewiduje znaczny spadek produkcji (nawet o 3-6%), co ma związek z pandemią COVID-19. Jednakże oprócz globalnej pandemii wywołanej koronawirusem kilka innych czynników wpłynęło na europejski rynek pasz.

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2021 (74). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy