Strefa Indyk

Kolejny prebiotyk dla kurcząt i indycząt

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Wykazano, że różne produkty wyprodukowane na bazie mannano oligosacharydów (MOS), popularne jako prebiotyki, korzystnie wpływają na zdrowie i produkcyjność drobiu. Bakterie są wszędzie obecne, z tym że nie wszystkie są patogenne. Część z nich, jak np. bakterie probiotyczne, są niezbędne do prawidłowego przebiegu fizjologicznych procesów organizmu, wspomagają trawienie łagodząc objawy nietolerancji laktozy związanej z brakiem enzymów rozkładających dwucukry, hamują biegunki pochodzenia bakteryjnego lub wirusowego itp. (Łajkowska 2020). Probiotyki to dobre bakterie, zapewniające prawidłową florę bakteryjną jelit i zwiększające odporność drobiu, zaś będąc składnikami pożywienia, nie zostają przyswojone w procesie trawienia i chronią organizm ptaka przed rozwojem bakterii chorobotwórczych.  Nowy produkt pochodzący z drożdży, występujących na korze drzew owocowych, jest obiecującym nowym biotykiem czego dowodzą badania przeprowadzone na kurczętach i indykach (Koelman  2007).

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2021 (74). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy